Chłodziarka na lód
Nie wyobrażamy sobie dzisiaj życia bez zamrażarki i chłodziarki, wynalazków ściśle związanych z prądem elektrycznym. Jednak nasi przodkowie mieli kilka sposób na przechowywanie żywności. Jednym z nim była chłodziarka na lód.
Eksponat takiej chłodziarki znajduje się w Izbie Regionalnej. Chłodziarka – rodzaj sporej szafki – składa się z dwóch komór. W mniejszej komorze odpowiednio izolowanej przed utratą ciepła i zaopatrzonej w kranik na odpływ wody, umieszczano lód, najczęściej zmieszany z solą dla uzyskania temperatury do minus 12 stopni. W drugiej komorze, przylegającej bezpośrednio do komory lodowej, przechowywane były produkty żywnościowe, przedłużając o kilka tygodni ich świeżość.
Trudno nam dziś wyobrazić sobie zakup lodu. Przed stu laty w czasie zimy wycinano na stawach tafle lodu i gromadzono go w lodowniach, które były przy większych restauracjach. Lód w lodowniach pokrywano grupą warstwą trocin. Chętnym sprzedawano lód do nielicznych wówczas chłodziarek lub urządzeń do wyrobu lodów.